Maatwerkoplossing verscherpt business oriëntatie

Klik hier voor een pdf van deze klantcase

“Het proces van credit assessment gaat niet alleen sneller, we hebben meer kwalitatief inzicht, het is universeel bruikbaar en het maakt optimale samenwerking tussen credit management en sales mogelijk. Daarmee is het meer dan een systeem om kredietrisico’s en limieten vast te stellen. Het versterkt echt onze business oriëntatie”. Roy Kuipers, Credit Manager EMEA bij Tyco Fire Protection Products, is enthousiast als hij vertelt over een innovatief kredietbeoordelingsplatform dat D&B speciaal voor en samen met Tyco ontwikkeld heeft.

Professionele tak van sport
Tyco is een gerenommeerde, wereldwijd opererende onderneming op het gebied van brandpreventie. Wereldwijd leveren ze producten en systemen aan heel veel verschillende soorten opdrachtgevers.
Dat maakt het inschatten en omgaan met betalingsrisico’s voor Tyco een complexe zaak. Roy Kuipers kent het bedrijf van haver tot gort. Begon op de werkvloer, ontwikkelde en professionaliseerde het credit management binnen de faciliteit in Enschede en heeft dit EMEA-wijd uitgerold. In zijn huidige functie van EMEA Credit Manager is Kuipers nu verantwoordelijk voor de afdeling Credit Management EMEA. Kuipers: “Tyco werkt met een enorme verscheidenheid aan klanten in tal van landen met ieder weer eigen culturen. Dan moet Credit Management echt een professionele tak van sport zijn en dat is het bij ons ook geworden”. Kuipers heeft het dan niet alleen over het vaststellen van limieten maar ook over klantcontact. “Wij communiceren rechtstreeks met de klant als er betalingsachterstand is. Dan moet je wel klantgericht denken en met de verschillende culturen om kunnen gaan. Wij doen dat en inmiddels werken Sales en Credit Management ook echt als team samen”, aldus Kuipers.

Uniek systeem
Vanaf 2003 werkt Tyco samen met D&B. In het begin was dat vooral in de vorm van kredietrapporten maar Roy Kuipers wilde het hele systeem van credit management innoveren. Kuipers vertelt: “ik wilde af van omslachtige bureaucratische processen waarbij het uiteindelijk alleen ging om een handtekening van mij zonder dat iemand zich echt verantwoordelijk voelde voor het samenspel tussen klantbelang, bedrijfsbelang en risicobeheersing. D&B heeft toen een innovatieve tool voor ons ontwikkeld, TDM (Tyco Decision Making tool)”.

TDM is in relatief korte tijd van de grond af aan gebouwd op basis van de specifieke wensen en eisen van Tyco. D&B gebruikt hiervoor innovatieve ontwikkelsoftware waarmee snel en eenvoudig applicaties gebouwd, getest en uitgerold kunnen worden. In TDM wordt bijvoorbeeld ingevoerd om welke productgroep het gaat, de historische en verwachte omzet van de klant, marge, betaalgedrag etc. Daarnaast werkt TDM op door D&B en Tyco ontwikkelde maatwerk scorecards om de kredietlimiet te bepalen. Volgens Roy Kuipers hebben die scorecards alleen zin als je ze specifiek maakt, dat wil zeggen toepasbaar op de cultuur van de regio waarin de klant zit. Kuipers: “in een EMEA structuur bestaat geen one size fits all. Dat is wat we leerden toen we historische data van een aantal voorafgaande jaren in het systeem stopten.

Eerst vermoedden we dat we 5 of 6 verschillende scorecards voor de het totale EMEA gebied zouden moeten ontwikkelen maar het zijn er uiteindelijk 13 geworden. Op zichzelf een behoorlijk klus, maar als je het doet moet je het wel echt goed doen”, aldus Roy Kuipers.

Foutloos proces
Het TDM bestaat uit een overzichtelijk dashboard met ‘stoplichten’. Alle data en communicatie die relevant zijn, zitten in het systeem opgeslagen en de hele procesvoortgang is geautomatiseerd. Het wordt stap voor stap automatisch geleid naar de juiste persoon of work flow voor accordering. Het is voor iedereen zichtbaar en volledig compliance proof. Inmiddels draait het systeem voluit en naar volle tevredenheid. Kuipers: “we hebben een aanzienlijke toename gezien in het toekennen van limieten, maar weloverwogen. Dat is goed voor onze business. Bij al onze Credit Controllers maar ook bij sales is er nu inzicht in de samenhang tussen commercie en krediethonorering. Dat vind ik ontzettend belangrijk want het verbetert de besluitvorming en het draagvlak voor beslissingen”.

Prima samenwerking
Roy Kuipers complimenteert iedereen die betrokken was bij het TDM project. Hij noemt om te beginnen zijn Tyco-collega Gaby Sein- Bergsma die als project administrator alles in het project documenteerde en bijhield. Maar hij is ook zeer te spreken over de samenwerking met D&B. “Ze hadden aan een half woord genoeg. Van J. Peeters, Scoring Specialist bij D&B konden we echt heel veel leren. En project manager E. Yalcin en strategisch relatiemanager J. Scholte begrepen precies wat we nodig hadden. Het hele proces van voorbereiden en implementeren is eigenlijk foutloos gegaan. Maar innoveren blijft belangrijk dus ik kijk alweer naar volgende integratiemogelijkheden. Dat is de essentie. Geen eilandjes maar 1 team in dienst van de business”, aldus Roy Kuipers.

Over Tyco
Tyco Fire Protection Products is een gerenommeerde, wereldwijd opererende brandpreventie onderneming. Tyco ontwikkelt producten, systemen en mechanische bouwconstructies op het gebied van brandbeveiliging en branddetectie voor commerciële, industriële, institutionele en overheidsopdrachtgevers en voor de woningbouw.

Gerelateerde segmenten

Gerelateerde producten

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >