Geïntegreerd gemanaged goedkeuringsproces binnen één op maat gemaakte oplossing

Over de Geodis Wilson divisie

Fariba Moghadam is Corporate Credit Manager van Geodis Wilson, een van 's werelds grootste transportbedrijven. De ruggengraat van Geodis Wilson is een onafhankelijk netwerk van filialen en knooppunten via lucht- en zeeverbindingen in 61 landen, met een sterke aanwezigheid in Europa, Amerika en de APAC-regio. Geodis Wilson beschikt ook over kantoren in het Midden-Oosten en Afrika. Verdere toegang wereldwijd loopt via een netwerk van professionele vertegenwoordigers. Hierdoor verloopt het transport efficiënt en consistent over de hele wereld.

Wereldwijde dekking

Voor de samenwerking met D&B werkten alle landen binnen de Geodis Wilson-groep onafhankelijk met hun eigen kredietinformatieleverancier. Het hoofdkantoor besefte dat een consequentere aanpak de documentatie en analyse van risicobeoordeling opmerkelijk zou verbeteren. Door te kiezen voor het wereldwijde D&B-netwerk creëerde zij een uniform proces voor de verschillende landen.

Goedkeuringsproces

Met 40 landen die één wereldwijde leverancier gebruiken, ontstond de uitdaging om gebruikers binnen de verschillende landen aan te sluiten op één systeem en om daarmee uniform in één workflow verschillende land specifieke goedkeuringsprocessen te gebruiken. Na de door D&B aangeboden standaardoplossingen bekeken te hebben, kwam Geodis tot de conclusie dat een workflow tool nodig was voor:

- geïntegreerde data in de workflow (om manuele handelingen en omlooptijd te verminderen)
- onlinetoegang voor gebruikers over de hele wereld (dezelfde portaaltoegang met verschillende  toegangsniveaus/rollen)
- geïntegreerde goedkeuringsprocedure voor kredietlimieten (per land/regio)
- verbeterde rapporteringsmogelijkheden (voor live auditing)
- de berekening van kredietlimieten vooraf (voor de aanvraag van het rapport)
- e-mail en meldingsfunctie

Samen met de technische D&B-consultant is er besloten dat het Mendix-platform die behoeften prima kon invullen. Het combineert D&B-data met een geïntegreerde goedkeuringsworkflow op maat van Geodis Wilson, volgens de interne controllerrichtlijnen.

Het eindproduct

Het Geodis Decision Maker systeem (GDM) gemaakt op basis van het Mendix-platform beschikt over alle vereiste functies voor workflow management en goedkeuringsdrempels. Een constante audit voor kredietgoedkeuringen was gegarandeerd van het laagste inputniveau tot het hoogste bevoegdheidsniveau.

"Ik beschik in GDM over een totaalbeeld van de standaarddrempelwaarden per land. Dat ik in GDM de drempelwaarde kan veranderen van een standaard naar een aangepast systeem getuigt van een grote flexibiliteit. "Daarnaast kan ik ook rapporten per land opvragen om het gebruik te traceren en op te volgen", zegt Fariba Moghadam.

De mogelijkheid om het kredietlimietniveau te berekenen op basis van de netto verkoop en de betalingstermijnen (en douanekosten of invoerrechten) is ook geïntegreerd in de workflow. Tijdens de verschillende processen in dit goedkeuringsproces kan elke goedkeurder opmerkingen toevoegen of relevante informatie uploaden om de beslissing van de kredietlimiet te ondersteunen. Het ontwerp van de gebruikersrapporten is eenvoudig en overzichtelijk maar levert voldoende informatie om een duidelijk beeld te geven van de opgevraagde klant. In de GDM kan u drie verschillende rapporten bekijken. Er zijn mogelijkheden genoeg: van een snelle momentopname over een standaardrapport tot een allesomvattend informatierapport van meerdere pagina's.

Na het ontwerp van het systeem werden de werking en gebruikersinterface meer dan 6 weken getest met een van de grotere units voordat er live werd gegaan en de uitrol naar alle andere landen door te voeren.

De volgende ontwikkelingsfases: Nu de initiële goedkeuring van (nieuwe) klanten goed is geïntegreerd, wil Geodis bestaande klanten monitoren met deze tool aan de hand van informatie van D&B en Mendix-technologie.

De voordelen

Voor een multinational als Geodis Wilson, die met verschillende bevoegdheidsniveaus werkt, bood deze workflowtool wereldwijde kennis van (nieuwe) klanten op hoofdkantoorniveau. Daarnaast heeft het ook de verschillende landen geholpen om onnodige manuele input bij de bron te elimineren. De online D&B-connectie is tijdbesparend omdat het met een paar clicks de gewenste identificatie-informatie levert. De communicatie is algemeen in het hele kredietgoedkeuringskanaal verbeterd.

Fariba Moghadam: Ik waardeer de samenwerking met D&B enorm. Ik ben blij met deze oplossing op maat, ontwikkeld door D&B met technologie van Mendix. Het eindproduct, de Geodis Decision Maker, tilde onze kredietgoedkeuring naar een hoger niveau en professionaliseerde de manier om kredietwaardigheid van onze kostbare klanten te beoordelen.

Gerelateerde segmenten

Gerelateerde producten

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >