Ken Uw Klantbeleid @ Internationale aanbieder van betaaldiensten

Advies en analyse leiden tot een goed “Ken-uw-klant” beleid

Een wereldwijde aanbieden van betaaldiensten geeft verkopers met een hoog risico prioriteit om de kosten voor compliance laag te houden

Klik hier om de Engelstalige klantcase te downloaden


Introductie
Deze cliënt is een van ‘s werelds grootste aanbieders van internet, telefonie en face-to-face betaaldiensten.

Het probleem
Net als voor alle financiële instellingen was een goed ‘ken-uw-klant’-beleid voor deze wereldwijde aanbieder van betaaldiensten essentieel om te kunnen voldoen aan wet- en regelgeving. De organisatie moest volledig kunnen vertrouwen op de gegevens in haar klantenbestand met honderdduizenden verkopers over de hele wereld. Bovendien moest zij dat vertrouwen kunnen aantonen aan zowel regelgevende autoriteiten als aandeelhouders.
Financiële instellingen in en buiten het Verenigd Koninkrijg moeten volgens de richtlijnen van ‘Know Your Customer’(KYC) kunnen aantonen dat zij een goed inzicht hebben in hun klantenbestand, in het kader van de anti-witwaswetgeving.

Maar bij zulke grote aantallen klanten is het uitvoeren van due diligence geen gemakkelijke opgave. Standaardbenaderingen voor het verifiëren en remediëren van een compleet klantenbestand zijn vaak zeer kostbaar en tijdrovend. En met een wereldwijd klantenbestand is het vaststellen van eigenaarschap en belangen een complexe taak.

De oplossing
Met een heldere werkomschrijving was de aanbieder al na een eerste adviesgesprek met D&B’s contentexperts in staat om bestaande data beter te doorgronden, te bepalen wat er nog miste en hoe de KYC-regelgeving het beste vanuit een customer content-perspectief geïnterpreteerd kon worden.
Voor D&B, al meer dan 170 jaar wereldwijd toonaangevend op het gebied van inzicht in zakelijke informatie, was het heel eenvoudig om zijn schat aan data-analyse en inzichten te gebruiken voor het klantenbestand van de provider.

Met zulke grote aantallen verkopers had de cliënt een oplossing nodig die toegespitst was op zijn specifieke, op risico gebaseerde benadering. Uiteindelijk bestond de oplossing uit het checken van het klantenbestand aan de hand van D&B’s database met meer dan 235 miljoen bedrijven wereldwijd, met behulp van het internationaal erkende D&B DUNS-nummer.

Om tot het snelste en meest efficiënte programma te komen, was een goede voorbereiding echter noodzakelijk. Daarom werkten de consultants van D&B samen met de cliënt om de risicoparameters van de instelling zelf te bepalen.

Het project begon met het vaststellen en verifiëren van die entiteiten die een minimaal risico vertegenwoordigden: goede doelen, bedrijven met meerdere aandeelhouders onder een eigenaarsdrempel van 25%, organisaties die onder de Financial Conduct Authority (FCA) vielen en beursgenoteerde bedrijven.

‘We hebben voor D&B gekozen omdat ze in elke fase van het proces als partners met ons samenwerkten, op een professionele manier – zelfs al veranderde onze organisatie voortdurend.’
Projectmanager programma

Daarna kon D&B de bedrijven met een hoog risico identificeren waarvoor een meer gedetailleerde analyse en matching nodig was, zoals entiteiten met moederbedrijven in risicolanden, of bedrijven waarvan het economisch eigendom moeilijk was vast te stellen.

Vervolgens werden de verkopers met een hoog risico gematcht aan de hand van het D&B DUNS-nummer, om mogelijke problemen met economisch eigendom of de aanwezigheid van politiek prominente personen op te sporen, of om te bepalen of het risico volgens de richtlijnen en het beleid van de aanbieder zelf een onacceptabel hoog was.

Resultaat
Het vermogen om klanten met een hoog risico te filteren en te analyseren leverde een enorme besparing op van de middelen en financiën die nodig waren om aan de KYC-richtlijnen te voldoen.

Met behulp van het D&B DUNS-nummer kon de aanbieder de verkopers in zijn klantenbestand gemakkelijk matchen. Ontbrekende records werden snel achterhaald en de gegevens aangevuld. Door te werken met een op risico gebaseerde aanpak en ervoor te zorgen dat de verificatie-informatie correct was, kon de aanbieder het aantal ‘vals-positieve’ klanten in zijn bestand terugdringen.

En dat was nog niet alles. Met de matchalgoritmes van D&B konden data-experts de matchrates verbeteren door interpretatie van belangrijke data. Dit droeg aanzienlijk bij aan de snelheid en nauwkeurigheid van het programma.

Uiteindelijk zorgde de enorme omvang van de D&B-database ervoor dat de betaaldienstenaanbieder een groter aantal ‘hits’ kreeg bij klanten uit zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van de wereld, ongeacht de omvang van de klant.
Alles bij elkaar genomen, leidde het proces tot een soepele, kosteneffectieve omschakeling van weinig inzicht in het klantenbestand naar een volledig transparant portfolio dat voldeed aan de hoogste eisen op het gebied van customer due diligence en KYC-gegevens.
.

Gerelateerde segmenten

Gerelateerde producten

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >