17-02-2011

Risico op uitbreiding Eurocrisis blijft bestaan in 2011

In 2011 blijft het risico bestaan dat de Eurocrisis uitbreidt naar andere landen dan de PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje).

In 2011 blijft het risico bestaan dat de Eurocrisis uitbreidt naar andere landen dan de PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje). Wereldwijd groeit het verschil tussen de economische stabiliteit van landen. Zo laat Polen herstel zien terwijl Griekenland verslechtert. Duitsland en Frankrijk blijven de drijvende krachten van de Europese economie. Nederland kan profiteren van het herstel in Duitsland. Dit blijkt uit een analyse van Dun & Bradstreet van het wereldwijde landenrisico.

Niet alleen de economische situatie van de PIIGS-landen verslechtert, ook de economische stabiliteit van Hongarije, Tunesië en Egypte zit in de neerwaartse spiraal. De sterke bezuinigingen in de regio bedreigen de economische groei. Dat in combinatie met bezorgdheid over de staatsschuld, een laag consumentenvertrouwen, beperkte bestedingen en politieke onrust laten de waarde van de Euro nog verder dalen. Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘De kredietcrisis is niet meer de grootste oorzaak van de economische instabiliteit, maar risico’s als politieke onrust en inflatie hebben tevens een grote invloed. Zo is de inflatie in Europa, maar ook in Azië nog nooit zo hoog geweest. De situatie van de Euro verzwakt de voorspelbaarheid voor export en het rendement op beleggingen.

Wereldwijde verschillen
Vanwege de asymmetrische impact van de kredietcrisis ontstaat een steeds groter verschil tussen de economische stabiliteit van landen. Ivoorkust, Egypte, Griekenland, Hongarije, Ierland, Portugal, Tunesië en Vietnam laten een verslechtering zien. Australië, Chili, Duitsland, Israel, Kenia, de Filippijnen en Polen een verbetering. ‘Landen als Duitsland en Frankrijk hanteren een stevige aanpak om het effect van de kredietcrisis weg te werken en de economie te herstellen. Zij zullen een stabiele factor spelen in de economie en een voortrekkersrol hebben in het herstel’, aldus Besselink. Nederland kan profiteren van het herstel in Duitsland en Frankrijk door als het ware mee te liften op de groei van beide landen.

Het landenrisico dat Dun & Bradstreet afgeeft, wordt bepaald op basis van een mix van politieke risico’s, economische uitdaging, commerciële factoren, overheidstekorten en betalingsgedrag in de landen. Aanbevelingen om het risico bij internationaal zaken doen te monitoren:

  1. Houdt de beweging van de wisselkoersen nauwlettend in de gaten.
  2. Kijk naar de toegenomen risico’s op faillissement en verslechtering van betaalgedrag, verscherp de betalingsvoorwaarden indien nodig.
  3. Waarborg de waarde van investeringen en winst met valutarisicoafdekking tegen het risico van onverwachtse schommelende koersen.
  4. Volg de economische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in uw afzetmarkten nauwlettend.

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >