29-08-2011

Nederlandse bedrijven betalen rekeningen sneller dan andere EU-landen

Nederlandse bedrijven zijn in vergelijking met andere EU-landen stipte betalers; gemiddeld laten zij hun rekeningen tot slechts 5 dagen na de uiterste betaaltermijn liggen.

Alleen Duitsland betaalt rekeningen sneller. Portugal behoort tot de traagste betalers. Gemiddeld worden rekeningen van Portugese bedrijven 19 dagen te laat betaald. Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet dat van ruim 2,8 miljoen Europese bedrijven het betaalgedrag in kaart heeft gebracht.


Economische crisis goed zichtbaar

Dat de economische crisis bij sommige EU-landen meer inslaat dan bij andere landen is goed terug te zien in hun betalingsgedrag. Zo betalen Engeland, Ierland en Portugal hun rekeningen respectievelijk 16, 17 en 19 dagen te laat. Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘Wanneer je met bedrijven uit deze landen zaken doet, is het extra raadzaam het betaalgedrag in de gaten te houden om cashflow problemen te voorkomen. Een plotselinge verslechtering van het betaalgedrag kan bovendien duiden op een op handen zijnde faillissement.’


Vicieuze cirkel

In Duitsland worden 60 procent van de rekeningen op tijd betaald. 40 procent van de rekeningen wordt gemiddeld slechts drie dagen te laat betaald. Nederland volgt op de voet; 55 procent van de rekeningen wordt op tijd voldaan. ‘Zeker nu is het erg belangrijk rekeningen op tijd te betalen om de economie te stimuleren. Wanneer je dit niet doet kan je andere bedrijven in problemen brengen, aangezien zij hun leveranciers ook weer moeten betalen. Zo kan een land in een vicieuze cirkel terecht komen’, aldus de Vries.

Snelst betalende landen:
1. Duitsland (gemiddeld 3 dagen te laat)
2. Nederland (gemiddeld 5 dagen te laat)
3. Frankrijk (gemiddeld 11 dagen te laat)

Traagst betalende landen:
1. Portugal (gemiddeld 19 dagen te laat)
2. Ierland (gemiddeld 17 dagen te laat)
3. Engeland (gemiddeld 16 dagen te laat)

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >