05-10-2011

CMI: Fors meer kredietafwijzingen en betalingsgedrag verslechtert flink!

Na 4 maanden van daling laat de CMI nu een lichte stijging zien. De uitkomst (49,3) blijft echter onder de grens van 50 en geeft daarmee voor de 2e maand het signaal van economische krimp.

Met wederom een grote bank die op omvallen staat en een Europese munt crisis die maar blijft voortsudderen, kunnen onze credit managers niet anders dan ontdekken dat dit effect heeft op hun indicatoren. De omzet is iets toegenomen maar toont nu vlees noch vis. Het aantal nieuwe klanten blijft maar dalen. Het vervallen saldo is weer omhoog gegaan en daarmee verslechtert het betalingsgedrag flink. Een positieve twist is dat het geïncasseerde bedrag is gestegen. Dit is echter het na effect van de zomer en daarmee dus geen cijfer om blij van te worden, als dit cijfer weer op normaal niveau komt dan zal de CMI verder dalen. Kortom alle signalen staan op rood.

De gecombineerde Nederlandse index voor september 2011 komt uit op 49,3 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie), met deze uitkomst zet de negatieve trend die in mei is ingezet door. De credit manager ziet nu voor de 2e maand achtereenvolgens op basis van een aantal cruciale indicatoren een duidelijke krimp. In tabel I ziet u dat onderliggende factoren zoals het aantal nieuwe klanten, de kredietafwijzingen, en vooral het verslechterde betalingsgedrag bijdragen aan deze uitkomst. In die onderliggende indicatoren is zichtbaar dat de omzet blijft hangen op een score van 50. Verwacht werd echter dat deze wel wat hoger uit zou moeten komen nadat de zomer periode werd afgesloten. Het aantal nieuwe klanten blijft dalen en zit nu op een dieptepunt van 46,8. Zonder nieuwe klanten is de verwachting dat groei maar ook omzet verwachtingen zullen worden bijgesteld.

 

Over de Credit Managers' Index

De CMI data is in september 2011 verzameld. Dit is de achtste publicatie die is gebaseerd op een maandelijkse anonieme enquête onder credit managers. De gecombineerde index wordt maandelijks gepubliceerd. De enquête vraagt deelnemers om op te geven of ze verbetering, verslechtering of geen wijziging zien in verschillende gunstige en ongunstige factoren.

Klik hier voor meer informatie en deelname. D&B is één van de supporters van de Credit Manager Index.

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >