19-12-2011

Forse stijging faillissementen in november

November was een slechte maand met 13% meer faillissementen dan vorig jaar. Sinds juni 2010 is het aantal faillissementen niet meer zo hoog geweest.

Voor de derde achtereenvolgende maand is het aantal faillissementen niet gedaald. De stijgende trend in het voortschrijdend gemiddelde over drie maanden zet door en heeft nu bijna het niveau van 2009 bereikt. De sombere economische vooruitzichten komen nu ook tot uiting in het het aantal faillissementen. In de eerste helft van 2011 was nog duidelijke sprake van een verbetering ten opzichte van 2010.  Klik hier voor een overzicht van de faillissementstatistieken per maand.

 
Provincies

 
De verschillen tussen de provincies waren erg groot in november. In Flevoland was de stijging met +64% veruit het grootste. Maar ook Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland, Friesland en Utrecht kenden kenden forse stijgingen van boven de 20%. In Zeeland, Limburg, Drenthe, Zuid-Holland en Gelderland was er sprake van een daling. In Flevoland waren er relatief gezien (afgezet tegen het totaal aantal bedrijven ) het meeste faillissementen, in Zeeland het minste. Hieronder een overzicht van de ontwikkeling per provincie ten opzichte van 2010:

Flevoland 64%
Groningen 38%
Noord-Brabant 30%
Noord-Holland 29%
Friesland 23%
Utrecht 22%
Overijssel 19%
Gelderland -2%
Zuid-Holland -3%
Drenthe -5%
Limburg -14%
Zeeland -17%

 
Sectoren


Alleen in de Zakelijke dienstverlening vonden in november minder faillissementen plaats dan een jaar eerder. In de Land- & Bosbouw vond een verdubbeling plaats van het aantal faillissementen, en ook in de Industrie en de Handel was de stijging fors. In de Bouw en de Industrie vonden relatief gezien (afgezet tegen het aantal bedrijven) de meeste faillissementen plaats in november.

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >