22-12-2011

Aantal faillissementen stijgt in vierde kwartaal - Horeca grootste verliezer 2011

Het aantal bedrijven dat in Nederland failliet ging, stijgt weer ten opzichte van vorig jaar. In het vorige kwartaal was dit al zichtbaar; in het vierde kwartaal zet de stijgende trend definitief door. Het totaal aantal faillissementen in 2011 komt op 6.866, een verschil van -2% ten opzichte van 2010. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven door Dun & Bradstreet.

In het begin van 2011 zag het er nog positief uit; het aantal faillissementen daalde in het eerste kwartaal met 8 procent en in het tweede kwartaal met 7 procent. Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘In het derde kwartaal steeg het aantal faillissementen met 3 procent. Nu zien we dat in het vierde kwartaal de stijging doorzet met 7 procent. Gezien de economische onrust en het dalende vertrouwen in de economie, is dit geen verrassing.’ Van alle sectoren is de horeca in het afgelopen jaar het hardst getroffen; hier gingen 22 procent meer zaken over de kop ten opzichte van het jaar daarvoor. De Vries: ‘In de horeca starten relatief veel nieuwe bedrijven, maar zij zijn ook gevoelig voor de crisis. Op horeca-uitgaven wordt snel bezuinigd als het wat minder gaat. In het eerste kwartaal van 2012 zullen we zien of de sector weer wat opkrabbelt door een goede decembermaand.’ De transportsector deed het juist relatief goed, hier waren 11 procent minder faillissementen dan in 2010.

 

In Noord-Brabant veel bedrijven bankroet

Noord-Brabant (+7 procent) laat de grootste stijging zien in het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar door vooral een erg slecht vierde kwartaal (+35%). Ook in Flevoland (+4 procent) en Noord-Holland (+3 procent) waren er in 2011 meer faillissementen dan in 2010. In de provincie Groningen (-13 procent) was de grootste daling te zien. De Vries: ‘De verschillen tussen het aantal faillissementen per provincie waren in de afzonderlijke kwartalen groot. Terugkijkend naar heel 2011 liggen de percentages wat dichter bij elkaar.’ Overijssel laat in Q4 de grootste daling zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010; daar ging 17 procent minder bedrijven over de kop.

Overzicht van de ontwikkeling per provincie in 2011, ten opzichte van 2010:
 
1. Noord-Brabant (+7 procent)
2. Flevoland (+4 procent)
3. Noord-Holland (+3 procent)
4. Limburg (0 procent)
5. Friesland (-1 procent)
6. Zeeland (-1 procent
7. Zuid-Holland (-2 procent)
8. Utrecht (-5 procent)
9. Drenthe (-6 procent)
10. Overijssel (-8 procent)
11. Gelderland (-12 procent)
12. Groningen (-13 procent)

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >