02-03-2012

Nederlandse bedrijven betalen rekeningen minder snel

Nederland behoort nog steeds tot een van de snelst betalende landen van Europa. In het laatste kwartaal van 2011 werd bijna de helft van de facturen voldaan binnen de gestelde termijn van dertig dagen. Alleen Duitsland doet het beter. Toch is in Nederland het percentage betalingen binnen de gestelde termijn, sinds het eerste kwartaal van 2011 met 8 procentpunten gedaald. Dit blijkt uit onderzoek van Dun & Bradstreet dat van ruim 2,8 miljoen Europese bedrijven het betaalgedrag in kaart heeft gebracht.

Dun & Bradstreet onderzocht het betaalgedrag van bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal. Jan Willem de Vries, directeur van Dun & Bradstreet: ‘Nederland en Duitsland zijn altijd heel stipte betalers in vergelijking met andere Europese landen. Toch zien we sinds lange tijd dat het betaalgedrag in beide landen verslechtert. In Nederland werden in het eerste kwartaal van vorig jaar 55 procent van alle facturen op tijd betaald, in het laatste kwartaal was dit nog maar 47 procent. Van alle onderzochte landen is in Nederland het percentage tijdige betalingen het meeste gedaald. Bedrijven ondervinden duidelijk de consequenties van de crisis en de negatieve economische vooruitzichten. En ook al heb je zelf je zaken goed op orde, wanneer leveranciers trager gaan betalen of zelfs failliet gaan, raakt dit ook gezonde bedrijven.’

Meer dan dertig dagen te laat betalen

Het betaalgedrag van Portugal en Ierland is het veruit het slechtst. Respectievelijk betalen zij rekeningen gemiddeld 20 en 18 dagen te laat. Ook staan deze landen in de top drie van zeer late betalers (meer dan dertig dagen te laat). Zo laat 21 procent van de Portugese bedrijven facturen langer dan dertig dagen na vervaldatum liggen. In Spanje is dit 17 procent en in Ierland 11 procent. De Vries: ‘Het bedrijfsleven in deze landen heeft het natuurlijk zwaar te verduren. Bedrijven die zaken doen in deze landen, moeten er rekening mee houden dat ze wat langer op hun geld moeten wachten. ’Het Nederlandse bedrijfsleven doet het juist goed, slechts 3,5 procent van de facturen wordt meer dan 30 dagen te laat betaald.

Traagst betalende landen
1. Portugal (gemiddeld 20 dagen te laat)
2. Ierland (gemiddeld 18 dagen te laat)
3. Groot Brittannië (gemiddeld 16 dagen te laat)

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >