07-02-2011

Faillissementenservice en -statistiek (terugblik 2010)

D&B brengt alle faillissementen in Nederland in kaart en maakt hiervan maandelijks een overzicht in hoofdlijnen. Eenmaal per jaar, In januari blikken we terug op het voorgaande jaar en het totale verloop van de faillissementen.

Hierin wordt de ontwikkeling van het aantal faillissementen weergegeven en wordt een verdeling gemaakt per branche en per provincie. Wij bieden u de mogelijkheid om maandelijks deze statistieken kosteloos te ontvangen. Bent u geïnteresseerd, stuur dan een email naar marketingnl@dnb.com.

Wilt u liever dagelijks alle faillissementen in detail ontvangen, dan hebben we hiervoor onze faillissementenservice (betalende service). Heeft u interesse, neemt u dan contact op met ons Customer Service team op 010-7109560 of mail naar customerservicenl@dnb.com.

Onderstaand een bericht over de faillissementen van 2010.

Daling Faillissementen in 2010
In 2009 was nog een sterke toename van het aantal faillissementen zichtbaar. In totaal gingen er 7.260 bedrijven failliet, dit was een stijging van 73 procent ten opzichte van 2008. 2010 laat een licht herstel zien met een totaal aantal faillissementen van 6.571, al zijn we nog niet terug op het niveau van 2008 (4190 bedrijven failliet). In het eerste kwartaal was nog een stijging te zien. De sterkste daling vond plaats in het 3e kwartaal. 2011 is begonnen met een lichte daling van -2% in de maand januari.

Forse verschillen tussen provincies
In 2010 zijn er grote verschillen tussen de Nederlandse provincies, maar vrijwel alle provincies laten een afname zien van het aantal bedrijven dat bankroet ging. Friesland en Flevoland hebben de sterkste afname van het aantal faillissementen (-21 procent), gevolgd door Drenthe (-20 procent). Zeeland laat daarentegen nog een stijging zien van 12 procent en ook in Groningen was er een lichte groei (+5 procent). Kijkend naar absolute aantallen zijn in Zuid-Holland de meeste bedrijven failliet gegaan in 2010. Afgezet tegen het totaal aantal bedrijven in de provincie gingen in Groningen de meeste bedrijven over de kop. Hieronder een kort overzicht van de ontwikkeling per provincie, ten opzichte van 2009:

 1. Friesland (-21 procent)
 2. Flevoland (-21 procent)
 3. Drenthe (-20 procent)
 4. Noord-Brabant (-14 procent)
 5. Utrecht (-13 procent)
 6. Gelderland (-12 procent)
 7. Limburg (-11 procent)
 8. Noord-Holland (-7 procent)
 9. Overijssel (-5 procent)
 10. Zuid-Holland (-4 procent)
 11. Groningen (+ 5 procent)
 12. Zeeland (+ 12 procent)

Herstel per sector
In tegenstelling tot de landelijke dalende trend, was er in de bouw- en transportsector nog sprake van een lichte stijging van het aantal faillissementen (+1 procent). De groothandel liet met -16 procent de sterkste daling zien. In de maakindustrie hebben relatief gezien (afgezet tegen het totaal aantal bedrijven in de sector) de meeste faillissementen plaatsgevonden.

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >