30-05-2012

6 tips voor het beoordelen van een bedrijf

80% van de dubieuze debiteuren komt van bestaande klanten. Als je zaken wil doen met een bepaald bedrijf, is het essentieel te weten of het bedrijf daadwerkelijk bestaat en in staat is om een betrouwbare zakelijke partner te zijn.

Wat zijn de waarschuwingssignalen dat een bedrijf mogelijk niet is wat het beweert te zijn. Hier zijn de signalen en hoe u zou moeten handelen om het risico te beheersen:

  • Een over-enthousiaste eigenaar - Als je merkt dat een eigenaar bereid is om akkoord te gaan met alles wat je vraagt zonder vragen te stellen, voer dan nader onderzoek uit.
  • Twijfelachtige startdatum - Indien de eigenaar verklaart al 10 jaar te bestaan en je hebt nog nooit van ze gehoord, graaf dan dieper naar de werkelijkheid.
  • Een pretentieuze bedrijfsnaam - "Global Financial Equipment Sales" klinkt goed, totdat je erachter komt dat het drie jongens betreft die werken vanuit een zolderkamer. Ga op zoek naar meer informatie.
  • Onverwacht sterke financiële cijfers - De eigenaar geeft informatie die een current ratio of een vermogenssaldo laat zien ruim boven de industriestandaard, terwijl het een ‘start-up’ betreft. Het is raadzaam om een grondig onderzoek uit te voeren naar de kredietwaardigheid.
  • Atypische referenties - Als veel van de bedrijven die worden opgevoerd als referentie van buiten uw branche komen, pas dan op. Ze zijn dan mogelijk niet relevant. Ook als alle referenties uit een enkele branche afkomstig zijn, is het raadzaam om extra informatie in te winnen.
  • Bestuurders waren eerder betrokken bij failliet geraakte of frauduleuze bedrijven - Als je nader onderzoek uitvoert naar de bestuurders van het bedrijf en je vindt faillissementen – vraag jezelf dan af of dit past binnen het risk management profiel.

“ 'Global Financial Equipment Sales' klinkt goed, totdat je erachter komt dat het drie jongens betreft die werken vanuit een zolderkamer."

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >