08-10-2012

CMI september 2012: Liquiditeit bedrijfsleven zwaar onder druk

Het aantal wanbetalers is bij meer dan 55% van de respondenten toegenomen. De uitkomsten van de Credit Managers’ Index (CMI) laten samen met de trend van de afgelopen maanden een zorgelijke situatie zien. Deze maand blijkt dat bij de overgrote meerderheid van deelnemende credit managers het vervallen saldo wederom is gegroeid.

 

De uitkomst is al een aantal maanden slecht, maar deze keer zorgelijker omdat de index die deze factor weergeeft is gedaald tot ver onder de acceptabele grens van 50. Een spectaculaire daling van 57 naar 43,7 laat zien dat we te maken hebben met een ontwikkeling die direct van invloed is op de liquiditeit van bedrijven. De ervaring leert dat dit als gevolg kan hebben dat ook het bedrijfsleven haar betalingstermijnen gaat (lees: moet) oprekken om aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. Een vicieuze cirkel die alleen kan worden doorbroken als men het geld om te betalen uiteindelijk heeft. Aan de indicatoren die daarop van invloed zijn, o.a. kredietafwijzingen en faillissementen, SHV of WSNP, kunnen we zien dat het met de debiteur nog steeds slecht gesteld is. In het derde kwartaal van 2012 mag dan in Nederland een nieuwe 2e kamer met hoop en een antwoord op het begrotingstekort zijn gekozen, alle signalen en met name de CMI staan nog steeds op rood. Waakzaamheid is geboden..

 

Over de Credit Managers Index

De CMI data is in september 2012 verzameld. Dit is de eenentwintigste publicatie die is gebaseerd op een maandelijkse anonieme enquête onder credit managers. De gecombineerde index wordt maandelijks gepubliceerd. De enquête vraagt deelnemers om op te geven of ze verbetering, verslechtering of geen wijziging zien in verschillende gunstige en ongunstige factoren. De methodiek en factoren zijn afgestemd op de sinds 2003 beproefde methode van de NACM, de Amerikaanse uitgever van de Credit Managers’ Index. De CMI wordt uitgegeven door BurlinQ en Kwestplus en wordt ondersteund door een aantal toonaangevende bedrijven en instellingen in de sector zoals; Credittools, Creditexpo, Dun & Bradstreet, Experian, Krediet bewaking bouw, OnGuard, Ultimoo Incasso, VVCM en NCMN. De CMI heeft in november 2011 de credit management innovation award 2011 gewonnen.

Op www.cm-benchmark.nl/ is het volledige rapport te vinden.

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >