21-11-2012

Opnieuw recordaantal faillissementen

Ook oktober kende weer een forse stijging van het aantal faillissementen: + 36% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Het totaal aantal bedrijven dat bankroet ging in oktober komt daarmee op 817. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis.

Hierbij moet wel opgemerkt worden dat oktober 2012 een extra uitspraakdag kende in vergelijking met vorig jaar. Het voortschrijdend gemiddelde over 3 maanden is gelijk aan vorige maand, en ligt ruim boven het niveau van 2009. Als deze trend het laatste kwartaal aanhoudt zal het aantal faillissementen dit jaar op een recordhoogte van rond de 8.400 uitkomen.

Provincies

De enige twee provincies met een daling van het aantal faillissementen zijn Zeeland en Limburg. In alle overige provincies steeg het aantal faillissementen, met zeer uiteenlopende percentages van +6% tot +125%. In Friesland was de stijging het grootst, gevolgd door Drenthe. In Drenthe en Groningen gingen relatief gezien (afgezet tegen het totaal aantal bedrijven in de provincie) de meeste bedrijven over de kop.

Provincie %
Friesland +125%
Drenthe +122%
Flevoland +108%
Groningen +  78%
Overijssel +  73%
Zuid-Holland +  41%
Noord-Brabant +  41%
Gelderland +  38%
Utrecht +  15%
Noord-Holland +    6%
Limburg -   16%
Zeeland -   30%

Sectoren

De grootste stijging is te zien in de sector Transport (Vervoer, opslag & comm). Alleen in de Overige sector (die bestaat uit de sectoren Nutsbedrijven, Zorg & Welzijn, Delfstofwinning, Openbaar Bestuur en Onderwijs) daalde het aantal faillissementen. Net als in voorgaande maanden (al sinds augustus 2011) vonden in de sectoren Industrie en Bouwnijverheid relatief gezien (afgezet tegen het totaal aantal bedrijven in de sector) de meeste faillissementen plaats.

Klik hier voor een overzicht van alle faillissementstatistieken.

Gratis rapport

Ontvang ter kennismaking één gratis Bedrijfsinformatierapport

Laatste nieuws

Om dnb-nederland.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. sluiten >